Autor |
Wiadomość |
perkoz86
Future Member
Ostrzeżeń: 0/6
|
Wysłany:
Czw 16:43, 16 Mar 2006 |
|
Witam poczytałem troche o sportowych tłumikach własnej roboty, ale w wiekszosci jest napisane ze trzeba użyć dwóch tłumików, do budowy jednego, ja niestety drugiego nie posiadam,
Poczytałem troche tez o pustakach, ze są dobre.. i chciałbym cos takiego sobie zrobic,
mam tłumik tem mniejszy, z rurą po boku....
Normalnie go rozciąć i wybebeszyć wszystko ze środka i zspawac?? czy cos tam zostawic? A co można zostawic, by był nie aż tak głosny. macie moze jakies strony internetowe z opisem robienia takiego tłumika, lub chociaż rysunek?
Kurcze doczytałem jeszcze , ze pustak sie nie nadaje do seryjnego silnika :/ czy to prawda, z ebedzie zamulał? ja chce cos co bedzie poprawiało osiągi a nie osłabiało:/ |
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Demon126p
Klubowicz
Ostrzeżeń: 1/6
|
Wysłany:
Czw 17:58, 16 Mar 2006 |
|
Słuchaj mam serie tylko podkrecony gaznik i turbinke,no i pokusilem sie na pustaka.
Efekt głosno i nawet jedzie.Wczesniej mialem zalozonego wupexa i raczej wracam do niego.Warto cos kupic a nie robic.Taki kupny tłumik to przynajmniej jest obliczony mniej lub bardziej na cisnienie wylotu spalin.A jak chcesz robic to wyrzuc wszystko
Pozdro |
|
|
|
|
bolo71
Klubowicz
|
Wysłany:
Czw 19:11, 16 Mar 2006 |
|
Ja ostatni zakupilem tlumik MICHAEL'A i powiem ze jestem z niego jak narazie zadowolony. Poprawila sie ciut dynamika(lepiej przyspiesza i ma lepsza elastycznosc). Kiedys mialem tlumik wlasnej konstrukcji. I tez byl swietny. Nie jestem zwolennikiem wyrzucania wszystkiego z puszki. Spaliny musza miec jak najszybszy wylot. |
|
|
|
|
perkoz86
Future Member
|
Wysłany:
Czw 19:22, 16 Mar 2006 |
|
bolo71 napisał: |
Ja ostatni zakupilem tlumik MICHAEL'A i powiem ze jestem z niego jak narazie zadowolony. Poprawila sie ciut dynamika(lepiej przyspiesza i ma lepsza elastycznosc). Kiedys mialem tlumik wlasnej konstrukcji. I tez byl swietny. Nie jestem zwolennikiem wyrzucania wszystkiego z puszki. Spaliny musza miec jak najszybszy wylot. |
a jak miałes swój zrobiony? |
|
|
|
|
Qulek
Klubowy Komik i Mod
Ostrzeżeń: 1/6
|
Wysłany:
Czw 19:26, 16 Mar 2006 |
|
Ja mam Tekle i bede go bronił rękami i nogami... jestem barrrrrrrrrdzo zadowolony.. na kupionym wydechu nie licz na przyrost mocy bo to oszukiwanie samego siebie.. mnie tez sie wydawalo ze lepiej idzie a to tylko dlatego ze jest głośniejszy i fajniejszy dzwiek... końcóweczka bardzo spoko sie trzyma .. rdzy na niej ni ma polecam fajny basik daje.. |
|
|
|
|
bolo71
Klubowicz
|
Wysłany:
Czw 20:42, 16 Mar 2006 |
|
Mam go dalej i nigdy nie wyzuce. A wyglada tak [link widoczny dla zalogowanych] |
|
|
|
|
rOgaL
Klubowy Rogalik
|
Wysłany:
Pią 0:41, 17 Mar 2006 |
|
a ja smigam juz przeszlo rok na pustaku i jestem z niego bardzo zadowolony co do wybebeszania to wsyztko polecialo a od rur od kolektora dospawne kawalki rurek i do osobnych wyjsc |
|
|
|
|
kielek
Future Member
|
Wysłany:
Nie 22:18, 19 Mar 2006 |
|
ja smigam na tekli , ale bede robil se jakas wydumke , mam juz jedna baze do tego - czyli duza puszke prawie nowa , i za niedlugo bede mail mala p[uszke ale jakas inna, nie seryjna , koncowka wychodzi z tylu tlumika ,a nie jak w normalnej z boku , chce dac jakies stozki , cos ala megafony w srodku tlumika , jako rozprezniki , i wieksza koncowke , nie musi byc ladna - jak myslicie ktora puche bardziej sie oplaca robic zalezy mi na fajnym dzwieku i zeby troche go odetkalo ... |
|
|
|
|
Phantom
Klubowicz
|
Wysłany:
Nie 22:32, 19 Mar 2006 |
|
a ja smigam na rurkach doprowadzonych do puszki od gasnicy
nie chwalcie sie juz bo kazdy chwali swoje co swoje
wez kup szporttlumik i nie baw sie w pustaki, najlepiej i najszybciej |
|
|
|
|
kielek
Future Member
|
Wysłany:
Pon 19:59, 20 Mar 2006 |
|
wie ktos co to za tlumik ??
dostalem go dzis razem z silnikiem 600 , tyle o nim wiem ze ma, ponad 15 lat i nie wyglada mi na serie moze to jakis sportowy z epoki ?? gdzies chyba widzaielm taki na starym forum ... |
|
|
|
|
Phantom
Klubowicz
|
Wysłany:
Pon 20:46, 20 Mar 2006 |
|
zobacz czy ma slady spawania, jak nie to jest to seria tyle ze koncowka jakas inna |
|
|
|
|
kielek
Future Member
|
Wysłany:
Pon 20:50, 20 Mar 2006 |
|
dziadek typa od ktorego dostalem ten silnik kupil go takiego (o tlumiku mowie)a seria to nie jest bo seria w starej puszce ma rure wydechowa po boku wychodzaca ,a tu stara pucha a rura z tylu |
|
|
|
|
Phantom
Klubowicz
|
Wysłany:
Pon 21:55, 20 Mar 2006 |
|
stare puchy maja tez wylot z tylu jak inne, a nie tylko z boku |
|
|
|
|
kielek
Future Member
|
Wysłany:
Pon 22:31, 20 Mar 2006 |
|
Phantom napisał: |
stare puchy maja tez wylot z tylu jak inne, a nie tylko z boku |
mam instrokcje do malucha z lat '76 , '79 i ksiazke jezdze samochodem polski fiat 126p i nigdzie takiego nie widzialem , zawsze jak mala pucha to koncowka z boku |
|
|
|
|
Małkers
Future Member
|
Wysłany:
Pon 22:42, 20 Mar 2006 |
|